هکرها توانستند هواپیماهای در حال پرواز را هک و کنترلشان را به دست بگیرند
محققان امنیتی اسناد و گزارشهایی به سازمان جاسوسی امریکا ارائه دادند که خبر از امکان هک کامپیوتر هواپیماها و به دست گرفتن کنترل کامل موتورهای آنها توسط هکرها میدهد. کریس روبرت، یکی از این مهندسان کامپیوتری و موسس آزمایشگاه One World Lab است که چنین ادعایی دارد. وی میگوید از طریق کامپیوترش به سیستم مرکزی سرگرمی مخصوص پرواز یکی از هواپیماهای خطوط هوایی United Airlines متصل شده و توانسته است به راحتی برخی کدها را بازنویسی و اجرا کند. در نتیجه، یک دستور پرواز برای یک موتور هواپیمای در حال پرواز صادر کرده است. تحقیقات دادگاه نشان میدهد چنین اتفاقی رخ داده و یک موتور بدون اراده خلبان باعث چرخش هواپیما به یک سمت خاص شده و حالتی نامتعادل به خود گرفته است. البته، فقط این نیست و وی توانسته پس از هک شبکه هواپیما از نرمافزاری به نام Vortex برای مانیتورینگ ترافیک اطلاعات سیستم اتاق کابین خلبان استفاده کند.
چندین ماه است که پرونده هک هواپیماها در دادگاه فدرال امریکا و سازمان جاسوسی این کشور گشوده شده و تحقیقات مفصل و گستردهای در حال انجام است چون هک یک هواپیما به طور مستقیم به امنیت یک کشور و ربوده شدن هواپیماها ارتباط داشته و تهدیدی برای مسافران یا مقامات بلندپایه سیاسی و نظامی محسوب میشود. به طور ویژه، در ماههای فوریه و مارس با به دست آمدن اسناد جدید، تحقیقات وارد فاز بسیار جدی شده است. روبرت یکی از افرادی است که به طور مرتب در حال بازجویی و گفتوگو با مسئولان این پرونده است. وی در اعترافاتش اذعان میکند توانسته در طی سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۴ بیش از ۱۵ الی ۲۰ بار سیستم سرگرمی هواپیماها را هک کند. وی در حین پرواز یک کابل شبکه اترنت تغییریافته و سفارشی شده CAT6 را به طور مخفی به باکس الکترونیکی زیر صندلی جلوی خودش وصل کرده و وارد سیستم سرگرمی شده است. روبرت به صورت داوطلبانه اقدام به انتشار این اطلاعات کرده است تا رخنهها و آسیبپذیریهای سیستمهای خطوط هواپیمایی کشف و برطرف شوند. دادگاه حکم تفتیش و مصادره تمامی اموال روبرت برای تحقیقات بیشتر را صادر کرده که طی آن یک انبار بزرگ تجهیزات الکترونیکی کشف شده است. مهندسان کامپیوتر سازمان جاسوسی امریکا در حال بررسی این تجهیزات و جمعآوری اطلاعات بیشتر هستند.
اتفاق دیگری که در این میان رخ داده است، اختلاف نظر بر سر زندان رفتن یا نرفتن روبرت و تهدیدآمیز یا بشردوستانه بودن هکهایی است که انجام داده است. برخی از کارشناسان امنیتی به شدت از وی دفاع کرده و اعتقاد دارند نباید جرم و مجازاتی برای وی در نظر گرفت. روبروت سالهای زیادی روی امنیت سیستم کامپیوتری هواپیماها کار کرده و انواع شبیهسازیهای را انجام داده است. خودش میگوید در تمامی هکهای صورت گرفته اقدامی مخاطرهآمیز برای سلامت هواپیما یا مسافران انجام نداده است و فقط یک بار دستوری برای یک موتور هواپیما صادر کرده است. در بیشتر اوقات هک وی شامل مشاهده اطلاعات تبادلی در هواپیما و سیستمها بوده است.
کریس روبرت؛ هکر کلاه سفیدی که این روزها سروصدای زیادی بابت هک هواپیماهای خطوط هوایی امریکا به پا کرده است
در گزارشهای ارائه شده هنوز نامی از فرد یا افرادی دیگری که توانسته باشند سیستم کامپیوتری هواپیماها را هک کرده باشند، نیست ولی به نظر میرسد گزارشهای امنیتی دیگری نیز ارائه شده است که نشان میدهد کنترل هواپیماها از طریق کامپیوتر مرکزی آنها در حین پرواز وجود دارد.
منبع : یک پزشک